.

Нужен Ви е касов апарат? Обадете се сега!
0878 93 60 69 

  • Начало
  • Подмяна на старите касови апарати през 2019г.

Подмяна на старите касови апарати през 2019г.

Актуално от 01.03.2019

Новата Наредба № Н-18 от 2006 г. (за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажби в търговските обекти) вече е факт, обнародвана на 28.09.2018г. в брой 80 на ДВ.

В нея са записани всички нови промени и изисквания касаещи Касовите апарати, Софтуерите за управление на продажби, Електронни магазини и др. Също така са записани и крайните срокове, в които трябва да се приведат старите касови апарати, софтуери в съответствие с изискванията на тази наредба.

В тази статия няма да навлизаме в детайли за тези промени.

Накратко всички стари касови апарати трябва да се доработят или да се заменят с нови.

Крайните срокове за подмяна/доработка/ на касови апарати:

  • Фирмите регистрирани по ДДС: до 31.03.2019 - НЕПРОМЕНЕН
  • Фримите без регистрация по ДДС: до 30.06.2019 - НЕПРОМЕНЕН
  • Фирмите използващи СУПТО (софтуер за управление на продажби) независимо дали са по ДДС или не: до 30.09.2019

Ще има ли отстрочка на сроковете за подмяна на касови апрати и софтуерите:

В настоящия момент няма информация за удължаване на повече срокове. Изписани по-горе срокове за сега са окончателни. Официално отстрочка е дадено само  само на тези фирми които разполагат в комбинация Софтуер за управление на продажбите и притежатат същевременно касов апрат. Т.е. ако имате софтуер и касов апрат то Вие ще имате възможност да подновите софтуера и касовия апрат до края на септември 2019г.

Останалите фирми регистрирани по ДДС които не ползват софтуер, а разполагат само с касов апрат то срока се запазва 31.03.2019г.

Подмяна или доработка на касов апарат:

В зависимост от Вашия модел касов апрат , същия или ще се замени с нов или ще се доработи. Проверете списъка по-долу:

 СПИСЪК НА ФИСКАЛНИТЕ УСТРОЙСТВА ЗА ДОРАБОТКА

За да сте сигурни, че Вашия касов апрат подлежи на доработка обадете ни се и ние ще ви кажем дали вашия модел касов апрат може да се доработи.

Имайте предвид, че ако Вашия касов апарат приближава максималния брой записи във фискалната памет, то по-добрия вариант е да се закупи нов касов апрат, вместо да се доработва. При пълна фискална памет се налага подмяна на същата. Накратко ако имате почти пълна фискална памет, по-евтино ще Ви бъде да подмените касовия апарат. Проверката на фискалната памет може да се извърши само във физическия ни офис.

Трябва ли да си подновя договора, преди да закупя нов касов апарат или доработка?

Ако вашия договор за касов апарат изтича, но все още няма налична доработка за него, не чакайте.

Подновете си договора, защото в противен случай СИМ картата ще бъде блокирана и той ще спре да работи. Ако трябва подновете договора за 3 или 6 месеца. След това ще закупите ново устройство или доработка.

АКО ВАШИЯ КАСОВ АПАРАТ ПОДЛЕЖИ НА ДОРАБОТКА, ПОДНОВЕТЕ СИ ДОГОВОРА ЗА 12 МЕСЕЦА БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ. ДОРАБОТКА ЩЕ СЕ ИНСТАЛИРА БЕЗ ПРОБЛЕМ И ЩЕ ИМАТЕ НАПЪЛНО ОТГОВАРЯЩ АПАРАТ И ДОГОВОР ПО ПОСЛЕДНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

Пълна информация, както и въпроси и отговори свързани с подмяната на касовите апарати може да намерите и на официалната страница на НАП - ТУК

Сравнение на продукти